Savršeni recepti za patliđan



PATLIĐAN SA SIROM
4 velika patliđana, opranih, neoguljenih, narezanih na 1/2 cm debele
ploške
sol po potrebi
brašno po potrebi
50 dkg kravljeg sira, dobro razmrvljenog
4 jaja
šalica za bijelu kavu mlijeka
3 velike žlice pirea od rajčica
Narezani patlidžan posoliti i ostaviti pola sata stajati. Zatim ga oprezno
ocijediti, uvaljati u brašno i pržiti na ulju da bude lijepo rumen s obje
strane. Dobro izmiješati kravlji sir, jaja i sol. U masnoćom namazanu
vatrostalnu zdjelu stavljati red patlidžana, red kravljeg sira - dok se
sve ne potroši. Završiti s patlidžanom. Mlijeko i pire od rajčica dobro
izmiješati i preliti patlidžane. Peći u pećnici na srednjoj temperaturi
(175°C) oko pola sata

SALATA OD PATLIĐANA
50 dkg patliđana (poželjno onih okruglih)
dvije žlice maslinova ulja
žlica sjeckanog peršina
jedan veći limun
glavica srednjeg luka
sol
Izbušiti vilicom patliđane na više mjesta i peći ih u pećnici 45 minuta da
omekšaju i da im koža zagori. Očistiti ih i dobro zgnječiti, uz dodatak
limunovog soka i malo soli. U smjesu dodati sitno sjeckani luk, peršin
i malo po malo – ulje. Poslužiti ukrašeno sjeckanim peršinom, crnim
maslinama i ploškama rajčice.
Varijante: limunov sok može se zamijeniti s 2-3 žlice octa i po želji
ubaciti dva zrna sjeckanog češnjaka ili, za različitu salatu, u smjesu od
patliđana umiješati pola šalice jogurta.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Piramida zdrave ishrane

SIRUTKA: Lijek budućnosti!

Rakija: 12 zdravstvenih tegoba koje će moćno piće otjerati